maanantai 17. helmikuuta 2014

Mukaan nanomaailmaan

Tämän blogini on tarkoitus kertoa nanoakvaarion ylläpidosta, sen haasteista, onnistumisista ja epäonnistumisista. Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta tuosta nanomaailmasta, akvaario- ja terraarioharrastusta kyllä on takana jo 80-luvulta lähtien.

Mutta itse tähän tarinaan. Olen pitkään katsellut eräässä akvaarioliikkeessä ollutta pientä sisustuelementtiä, Fluvalin 25 litraista pönttöä. Lauantaina 15.02.2014 leikilläni heitin myyjälle, että tarjoan siitä X-summan ja vien sen pois. Hän heitti heti vastatarjouksen ja sanoi sen olevan voimassa kolme minuuttia. Menin hieman häkellyksiin tuosta tarjouksesta, mutta puolisoni lupasi olla mukana ja niin tuo pönttö tarttui mukaan. Eli näin lähdin mukaan nanomaailmaan, valmistautumatta.

Miten sisustaa tuo pikkuinen pönttö. Kiertelin tutkien pohjamateriaaleja, kasveja ja erilaisia keraamisia härpäkkeitä, en löytänyt mieleistäni ratkaisua. Pidän paljon luonnon materiaaleista, mutta juurakot ja kivet vaikuttivat liian suurilta. Onneksi tuo iloinen ja ystävällinen myyjätär riensi auttamaan. Pohjalle "NatureSoil by Oliver Knott" joka sopii hyvin sukaravuille ja pieniä juurakonpaloja muutama kappale. Siispä näillä liikkeelle.

Kotia päästyä juurakot sankoon ja nenä kiinni läppärin ruutuun. Koska en ole ikinä ajatellut hankkivani mitään tuollaista, nyt piti kaivaa tietoa sopivista lajeista ja sisustuksesta. Sisustamisvinkkejä löytyikin todella paljon, siinä meni puoleen yöhön ihmetellessä. Entäs ne asukkaat siihen pönttöön, mahdollisimman kestävää ja näyttävää olla pitää. Sukarapuja, mutta millaisia? Lämpötilat ja vesiarvot tutkintaan. Oma ajatus löytyi, kirsikkasukarapuja 10 - 15 kappaleen parvi. Äkkiä yhteyksiä myyjättäreen. No, hetken ajatuksia vaihdettuamme väri vaihtuikin siniseen, Neocaridina sp. blue.

Tänään maanantaina 17.02.2014 laitoin tuon pöntön kypsymään. Kippasin pohjamateriaalin pussista pönttöön, sovittelin juurakot ja kaadoin varoen veden niiden päälle. En laittanut vielä kasveja, koska tuossa Fluvalin Edgessä ei ole lämmitintä ja haluan nähdä millaiseen lukemaan nuo lämmöt seisahtuu parissa päivässä. Kyseisessä pöntössä on kaksi halogeenilamppua ja ne lämmittävät tuota pientä vesitilavuutta jonkin verran.

Ensimmäinen haaste oli saada suodatin toimimaan. Kaadoin sen täyteen vettä. Asetin imuputken keskelle imuaukkoa, koska tuo imuputki on liikuteltava - voidaan säätää virtausta. Imuputkessa on vaahtomuovisuodatin, poistin sen koska se "väänsi" hieman imuputkea ja suodatin ei toiminut kunnolla. Tuo putki on melko heppoisesti kiinni ja nousee helposti pois imuaukon päältä. Tein tähän oman ratkaisun, pieni pala suodatinvanua imuputken ja suojakannen väliin, niin tuo näyttää pysyvän asetetussa kohdassa. Suodattimen hiljaisuus yllätti, kuitenkin vesi virtaa tehokkaasti, ainakin vielä.



Kasveiksi olen ajatellut jaavansammalta ja jotakin pientä "heinää". Mutta niistä myöhemmin.

Lisää tarinaa ja kuviakin tulee, kun pönttö pöhisee.

-vesku-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti